Πρόσφατα, ένας στενός μου φίλος περιέγραψε τη νέα πραγματικότητα ως «δυστοπία», κάτι που θα περίμενε κανείς να δει σε έναν κινηματογράφο τρώγοντας ποπ-κόρν και όχι στην πραγματική μας ζωή, φοβούμενοι για την υγεία μας, τους αγαπημένους μας και για το γενικότερο καλό της κοινωνίας .
Ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης είναι η ανατροφή των παιδιών. Μου πήραν πρόσφατα συνέντευξη από μια ελληνική τηλεοπτική πρωινή εκπομπή για αυτό το συγκεκριμένο θέμα και έχω συνομιλήσει με πολλούς γονείς σχετικά με το ευαίσθητο καθήκον της γονικής μέριμνας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καταλάβουν πόσο δύσκολη είναι αυτή η περίοδος για όλα τα παιδιά μας (δημοτικό-γυμνάσιο και λύκειο).
Εδώ παραθέτω τα 5 βασικά βήματα που πρέπει να θυμάστε, σημαντικά για να λάβουν βοήθεια όλα τα μέλη της οικογένειας, πρώτα εσείς ως γονείς και μετά τα παιδιά σας, και να επιβιώσετε από αυτήν την πρόκληση:
1. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας
Πρώτον, ως γονέας πρέπει να προσδιορίσετε τι αισθάνεστε, να αναγνωρίσετε τι αισθάνεστε και εάν βοηθάει να το μοιραστείτε με ένα θεραπευτή ή συγκεκριμένα άτομα που σας υποστηρίζουν. Είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε το φόβο και την ανησυχία που όλοι αισθανόμαστε, για να προχωρήσουμε στην ελπίδα και την επιμονή.
2. Αυτο-φροντίδα
Ομοίως, αυτή η κρίση θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, αν δεν ασκείτε αυτο-φροντίδα. Η άσκηση, ο διαλογισμός, χρόνος μόνοι σας, οι βιντεοκλήσεις με φίλους ή η διάθεση συγκεκριμένου χρόνου για χαλάρωση είναι όλα παραδείγματα αυτο-φροντίδας. Σημαντικό για να παρέχετε τη συνεχή φροντίδα των άλλων!
3. Καθιερώστε ρουτίνες
Αυτό το γνωρίζουμε καλά! Καθιερώνουμε ρουτίνες στην καθημερινή μας ζωή, ώστε τα πράγματα να λειτουργούν ομαλά. Το ίδιο ισχύει κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Μόνο αυτή τη φορά οι ρουτίνες θα είναι νέες και δεν θα περιλαμβάνουν πολλή εξωτερική δραστηριότητα. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για να καταλάβει ο καθένας το ρόλο και τα καθήκοντά του, καθώς και μερικούς νέους κανόνες που ενδέχεται να ισχύουν κατά τη διάρκεια αυτής της νέας πραγματικότητας (π.χ. να μην διακόπτεται η εργασία των γονέων, συγκεκριμένος χρόνος στο σπίτι που έχει καθοριστεί για παιχνίδι, συνομιλία και αλληλεπίδραση).
4. Χαλαρώστε λίγο τους κανόνες χρόνου οθόνης
Αυτό ισχύει μόνο για αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε. Καθώς επιβάλλουμε στα παιδιά μας κοινωνική απομόνωση, δεν μπορούμε να απαιτήσουμε να εγκαταλείψουν το χρόνο της οθόνης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ισχύει ασυδοσία στη χρήση τεχνολογίας. Παν μέτρον άριστον! Απλά πρέπει να κατανοήσουμε την ανάγκη τους για κάποιο είδος κοινωνικής σύνδεσης με τους φίλους τους και τον εξωτερικό κόσμο.
5. Μοιραστείτε τις ευθύνες
Καθώς ο καθένας βρίσκεται στο σπίτι όλη την ώρα, είναι απαραίτητο να μοιράζεστε οικιακές εργασίες, να βοηθάτε με πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, να πλένετε ρούχα, να καθαρίζετε κ.λπ., Έτσι ώστε όλοι να παραμένουν ενεργοί και το βάρος να μην βαρύνει τους γονείς που πιθανότατα εργάζονται επίσης από το σπίτι. Η ρητή ανάθεση ρόλων και ευθυνών θα βοηθήσει στην αποφυγή σύγχυσης, θα θέσει όρια και θα διδάξει στα παιδιά κάτι που το σχολείο δεν τους διδάσκει: δεξιότητες ζωής.
Και μην ξεχνάτε, επειδή πού και πού μας δίνεται κάποια αίσθηση ελευθερίας έξω από το σπίτι μας, δεν σημαίνει ότι δεν προστατεύουμε τον εαυτό μας… Μείνετε ασφαλείς!