Μερικά πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πείτε στο ανήσυχο/αγχωμένο παιδί σας

Από τη Δρ. Γ. Λάμπρου

Μην ανησυχείς!

Δεν μπορείτε να εξαφανίσετε το άγχος του παιδιού σας λέγοντάς του να μην ανησυχεί. Ανησυχεί ήδη. Καλύτερα να ρωτήστε γιατί ανησυχεί από το να το κάνετε να πιστεύει ότι οι ανησυχίες του είναι λάθος και ότι δεν επιτρέπονται.

Δεν είναι μεγάλη υπόθεση.

Είναι μεγάλη υπόθεση. Το παιδί σας που ανησυχεί και αισθάνεται άγχος είναι μεγάλη υπόθεση. Και αυτό το άγχος μπορεί να επηρεάσει όλες τις σχέσεις στη ζωή του.

Θα είσαι μια χαρά.

Το αίσθημα άγχους ή πανικού δεν είναι καλό. Τα παιδιά το γνωρίζουν αυτό. Όταν το ανήσυχο μυαλό ενός παιδιού τρέχει, δεν αισθάνεται τίποτα «ωραίο». Έτσι, καλύτερα να δείχνετε υποστήριξη όταν είστε εκεί και όχι να προσποιείστε ότι τα πράγματα είναι καλά.

Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείτε.

Κρίση, απόρριψη από συμμαθητές, εκφοβισμός, απομόνωση, αποτυχία και πολλά άλλα. Ο κατάλογος των φόβων που μπορεί να έχει ένα παιδί είναι αρκετά μεγάλος. Το άγχος δεν εξαφανίζεται με μια δήλωση. Αντ’ αυτού, μιλάμε για τους φόβους του παιδιού μας.

Απλά πρέπει να κοιμηθείς περισσότερο!

Το ανήσυχο και αγχωμένο παιδί σας μπορεί να έχει δυσκολία στον ύπνο. Επομένως, είναι καλύτερο να βρείτε έναν τρόπο χαλάρωσης και ηρεμίας πριν από τον ύπνο μαζί.

Θα το κάνω εγώ.

Μην “διορθώσετε” την κατάσταση για το παιδί σας. Ακριβώς επειδή το παιδί είναι ανήσυχο δεν σημαίνει ότι δεν θέλει να είναι ανεξάρτητο. Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει δεξιότητες αντιμετώπισης.

Είναι όλα στο μυαλό σου.

Το να κάνεις ένα παιδί να νιώθει ότι είναι δικό του λάθος και η υποκίνηση αισθημάτων ενοχής δεν είναι τρόπος να βοηθήσεις το παιδί σου. Το άγχος είναι μια διαταραχή που βασίζεται στον εγκέφαλο και το παιδί σας χρειάζεται αναγνώριση και όχι κρίση.

Βιάσου!

Τα ανήσυχα/αγχωμένα παιδιά μετακινούνται μεταξύ τελειομανίας και λύπης, οπότε, λέγοντάς τους να βιαστούν, τα κάνετε να νιώθουν αβοήθητα.

Σταμάτα να το σκέφτεσαι!

Μπορεί κάποιος να διακόψει εύκολα τον κύκλο των ανήσυχων και αρνητικών σκέψεων; Όχι! Μιλώντας για αυτό είναι η ενθάρρυνση που χρειάζεται το παιδί εκείνη τη στιγμή.

Δεν ξέρω τι χρειάζεσαι από μένα.

Εάν δείξετε στο παιδί σας ότι είστε απελπισμένοι και αβοήθητοι απέναντι στο άγχος του, το άγχος του θα αυξηθεί αμέσως! Δεν είναι εύκολο να είσαι γονέας σε δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν από το άγχος, αλλά τα παιδιά χρειάζονται υποστήριξη και όχι περισσότερες αφορμές.


Copyright Learning and Wellness L+W (Ιανουάριος 2020)